lost in paris

onsdag, december 13, 2006

all those expectations

nu var det bokat. trettonde januari på la maroquinerie. peter, bjorn and john och jag är där. halleluja! det finns ljus efter jul!

Etiketter:

måndag, december 11, 2006


förresten så är det såhär min jul kommer se ut.

Etiketter: ,

il est né le divin enfant

jouez hautebois, resonnez musettes... jag har julsånger överallt, i varje litet skrymsle i min skrynkliga hjärnklump. idag lussade vi för andra gången, på cité universitaire -universitetsstaden. det är en hel by med olika residens för utländska studenter, med restaurang, massa sportaktiviteter och allt sånt. det var verkligen jättekul, enorm akustik i deras foajé. och det spelar faktiskt ingen roll att vissa luciasånger känns aningen tjatiga (natten går staffans tunga i denna sal), det är alltid så himla kul att sjunga!
det blev ganska mycket julsånger i helgen också. i lördags började det med att jag hade en konsert med min kör från la sorbonne (universitetet). det var höstterminselevernas avslutningsceremoni. de var alla snyggt ekiperade i fyrkantiga hattar. konserten gick nog ganska bra, en låt blev riktigt hemsk, men det var bara för att en av professorernas mobiltelefon ringde precis då vi skulle börja. illa. men det andra gick hur bra som helst, speciellt en, ännu en, jullåt: noël nouvelet.

på eftermiddagen var det dags för en sista luciaövning och en första konsert i svenska kyrkan. lite nervöst var det, det är väl inte optimalt att känna att man får kläm på vissa av låtarna under den första konserten. men så var det, och bra blev det. även om jag inte sjöng alla orden i o come, all ye faithful, eftersom vi fått reda på att den skulle vara utantill strax innan, så sjöng jag i alla fall alla tonerna.

på söndagen gick jag upp i ottan (0900) för att ta tag i mina bristande grammatikstudier. det gick sådär, jag råkade hamna i telefon med min kära frida och stax var det dags att göra sig iordning och åka till cité universitaire (jepp, samma ställe som idag) och äta lunch med siri, alexandra, federico m fl. trevligt och nästan lite nostalgiskt. det var nog månader sedan sist. lyckades sedan faktiskt plugga en timme innan jag skulle träffa benjamin för att gå på glöggkalas hos camilla och karin. riktigt trevligt och riktigt svenskt. pepparkakshus byggdes (och försökte förevigas, men batteriet var orubbligt strejkande), nejlikor sattes i apelsiner, lars winnerbäck spelades och glögg dracks. som en perfekt avrundning på kvällen gick benjamin och jag på bio och såg black book, en sjukt skakande holländsk film om, surprise surprise, andra världskriget. men riktigt bra var den. och läskig, nästan äcklig, på ett psykologiskt sätt.
i sverige gillade jag aldrig söndagar, men här är det verkligen precis tvärtom. i sverige var det stress och ångesterande över måndagen, pluggande som skulle göras och bara allmän olust. här är det annorlunda, det är ett slags lugn över söndagarna. kanske för att måndagarna inte är så hemska, för mig i alla fall? det är fikadagen, biodagen, fundera över helgens bravader och reflektera över veckan som kommer-dagen. lugnt och skönt. me like.

Etiketter: , , ,

söndag, december 10, 2006

snabbis

hinner inte skriva nu egentligen, skulle bara lägga in denna bilden. snart äter vi frukost i ditt kök igen, tönt! nej, nu ska jag springa iväg på glöggkalas, lite referat av helgens konserter kanske dyker upp senare.

torsdag, december 07, 2006

finns det något som dödar inspirationen och får en att vilja strypa sig med duschslangen lika mycket som att råka radera större delen av en text som man var nöjd med?
kanske lite när man inte kan ladda upp bilder på sin äckliga blogg!

ren och skär, litterär, torsdag

torsdag idag. det betydde inga eftermiddagsföreläsningar och alltså jättemycket tid till livets små njutningar. d v s tvätta. fast i och för sig köpte jag lite utrustning till mina julkort, lunchade (vuxenvarning på det ordet!) med trevliga danskor (det finns faktiskt fördelar med att umgås med skandinaver också, man blir bättre på danska! jag förstår nästan allt och slänger själv in ett och annat "forår", "husk", "traelve" eller "pass på" -noll koll på stavningen dock... det är himla tur att jag blir bättre och bättre med tanke på att det står på mitt -franska- cv att jag kan danska) samt kurade i sängen för att undvika kylan i lägenheten också. vilken fruktansvärt lång och, har jag precis fått lära mig, proustiansk mening. evinnerligt lång, med tusen komman och en miljon parenteser alltså. vi hade nog funkat riktigt bra ihop, proust och jag. ska bara försöka ta mig igenom en av hans böcker först, hemskt krångligt språk verkar det som. fast att läsa den på svenska vore ju fusk!
tvätta ja. jag tycker om det. jag tycker om att sitta där, uppkrupen i fönsterkarmen på tvättomaten och bara lyssna till tvättmaskinernas malande. allra bäst är det om man är ensam. då kan man sjunga lite sådär halvhögt för sig själv utan att någon tittar konstigt på en och undrar vad det är för skumt språk de hör. jag tycker också om att det är en timme som man inte kan, eller jag har i alla fall bestämt mig för att det är så, använda till något annat än läsning. gratis är den också. på tvättomaten finns det tidningar. så man, eller kanske jag, kan stilla mitt ömmande nutidsorienteringssamvete och läsa ett nyhetsmagasin, sisådär månadsgammalt.
idag var det ett rent nöje att tvätta. (tio poäng för den som hittar ordvitsen.) i tvättomatens tidningskorg låg nämligen dagstidningen le figaros fördjupningsmagasin, som denna gång, alltså den tionde oktober, handlade om författare och deras stil. det stod inte tjugo rader om deras verk i magasinet, men det gjorde inget, det var liksom meningen. man kunde läsa om hur författare sett ut i olika tider, vad vissa författare brukar ha på sig, deras särskilda signum, deras skrivarvanor...sist men inte minst ett knippe trevliga och quasi-bohemiska (versace, louis vuitton, prada) modefoton. bäst av allt, språket var ganska enkelt och rakt, så jag fattade det mesta. perfekt för att underhålla mig i en dryg timme och få mig att överväga att ta med magasinet hem. men nej, den lille vite vann. det ligger kvar i fönstret på tvättomaten.
mitt ultimata chai håller på att ta slut. det smärtar. någon av mina grannar lagar vitlök. det luktar så mycket så att om jag andas ett andetag genom munnen känns det som om jag har satt i mig en laddning vitlöksbröd. jag kommer drömma om falafel i natt.


Etiketter: , , , ,

juligt paris?

nu har julstämningen kommit till paris. eller, de gör sitt bästa för att den ska komma (vem som nu är 'de'?) man kunde i alla fall se dethär utanför pantheon idag.

frihet, jämlikhet och...julstämning? inte riktigt än, är jag rädd

Etiketter:

onsdag, december 06, 2006

punkdrömmar

kommer du ihååååg? genom europa på ett tååg...
punkdrömmaaar!
punkdrömmar om rödviiin och svarta jeans
-punkdrömmar!
under fullmåneen, i tjeckokoslovakien
punkdrömmar om berlin och anarki, punkdrömmar...
punkdrömmar om lou reed och heroin
punkdrömmaaar!
hmm, kan ju inte direkt påstå att jag har några sådana...men jag gillade ordkombon. speciellt rödvin/svarta jeans och berlin/anarki. det känner jag igen på något sätt ändå... (vi kanske ska vara glada för att jag inte har haft några drömmar om lou reed och heroin, dock. by the way, ännu en snygg ordkombo.) förresten så är det [ingenting] som har gjort låten, det är ingen poesi à moi, det här. hmm, borde lära mig att gå och lägga mig före midnatt och skriva mindre meningslösa inlägg. morgondagens projekt.
(förrutom att gå upp en halvtimme tidigare, leta reda på ett öppet internetcafé och skriva ut mitt -äntligen färdiga!- arbete innan skolan)

Etiketter:

måndag, december 04, 2006

små livsnödvändiga upplysningar

i min frukt- och grönsakslåda längst ner i kylen finns 12 clementiner. det kommer räcka till i övermorgon. max. idag har min mamma varit och tittat på egyptens pyramider. några av dagens favoritlåtar: paris, kristian anttilla och bangårdsgatan, vapnet. bara sådana där små livsnödvändiga upplysningar.

Etiketter:

you left a lovestain on my heart

så var det tillbaks till det vanliga igen. efter världens mysigaste helg (i alla fall på flera veckor), precis lagom slö (d v s inte många knop i timmen) och precis lagom antal pussar (d v s jättemånga!) är det dags att återgå till det normala. michi var här alltså, annars skulle den nog inte innehållit så många pussar... det mest ansträngade vi gjorde var nog att bege oss till louvren när det var gratiskväll för alla under 26 (fredagkvällar fram till kl 10!) och dansa loss lite på pop in, paris egen popscene. eller hmm, vi shoppade -eller fönstershoppade- och fikade lite också ju..och åt lite sushi... det blev nog en del gjort ändå!
i alla fall så har jag suttit och mäckat med min uppsats i några timmar nu. det förvånar mig faktiskt att jag har fått något gjort, jag brukar vara så lat på det området. dessutom har jag inte skrivit ett arbete på över ett halvår nu. märklig känsla. kanske därför jag kastade mig in i arbetet om litteraturens distans från verkligheten (på franska såklart, klurigt) med något som liknade...inspiration...?
usch jag tog inget foto igår, på vad jag hade på mig då. lite retsamt, med tanke på hur fin jag faktiskt var...jag hade svarta stuprör och michis nygamla, långa, randiga ulltröja som jag hade lagt beslag på. till det blev det hästsvans och mina nya, fantastiska, relativt billiga, vintagestövlar! jag tog av jullovskassan eftersom jag insåg att jag förmodligen skulle ha köpt dem/liknande i sverige annars. de är så vackra. och billiga, i parispriser mätt. och jag behövde dem!


Etiketter: , ,